Prima călătorie cu avionul (I)

30/08/2013

Alegerea zborului şi lista celor necesare

Va fi o plăcere sau un chin? Cît de sigur este să călătorească un copil de 11 luni cu avionul? Există o listă cu lucruri pe care trebuie să le avem cu noi? Ce ne-ar face călătoria mai uşoară, dacă am avea la noi sau am şti dinainte?

Era sfîrşit de an, era frig la Bucureşti şi voiam să scăpăm de iarnă cîteva zile. Aşa am început să căutăm locuri în care să putem ajungem destul de repede cu avionul şi care să nu ne coste o avere, ba din contră. Cum nu aveam încă o destinaţie foarte precisă (deşi era clar că nu vom ajunge în Suedia, de exemplu) şi nici date fixe (cîndva între Crăciun şi Anul Nou, poate chiar după 1 ianuarie), asta ne-a ajutat destul de mult să găsim bilete ieftine. Pasul 1 a fost cel pe care-l facem de obicei cînd nu avem mai mult de o săptămînă liberă: am căutat destinaţii şi am verificat cîteva preţuri pe site-urile companiilor aeriene low cost. De data asta, mai aveam ceva de verificat: condiţiile de călătorie pentru copiii mai mici de 2 ani. Al nostru avea aproape 11 luni şi era pentru el prima călătorie cu avionul.
Emoţii la examen au avut mai mult părinţii decît copilul, se înţelege. N-am sunat prieteni care trecuseră deja prin experienţa asta, ăsta ar putea fi pasul 1 într-o lume normală, deşi ce te faci dacă se nimereşte ca toţi prietenii să fi avut experienţe neplăcute cu bebeluşii în avion? Renunţi? Aştepţi să mai crească un an sau doi? Şi cum vei şti cînd e pregătit? După ce vă jucaţi de-a avionul prin casă? După ce e suficient de mare ca să înţeleagă?

Ca orice lucru legat de bebeluş, are mari şanse să iasă bine dacă părintele se simte bine în situaţia respectivă. Noi nu avem probleme legate de zborul cu avionul, de-asta cred că nici n-am stat prea mult să ne întrebăm dacă e o idee bună şi mai ales dacă e momentul bun. Mai mult, între două ore cu maşina pe drumuri înzăpezite şi două ore cu avionul, am ales… să ajungem cît mai repede la soare.
N-am început să citim tratate despre ceea ce ar trebui să facem sau să nu facem, cel puţin nu într-o primă fază. Am avut destul timp de citit impresii şi recomandări între momentul deciziei de a pleca şi momentul cumpărării biletelor.

De ce criterii am ţinut cont în prima fază:

 1. Zborul să nu dureze mai mult de 3 ore. N-aş recomanda un zbor mai lung de trei ore cu un copil mic-mic, decît dacă e musai să ajungeţi undeva. De luat în calcul nu numai răbdarea copilului mic, care practic nu există, dar şi rezistenţa părinţilor însoţitori. Cît rezistaţi în aceeaşi poziţie, cu un copil în braţe?
 2. Aeroportul să fie suficient de aproape de destinaţie, încît să nu fim nevoiţi să schimbăm mai multe mijloace de transport ca să ajungem la hotel. Vă imaginaţi cum ar fi să se prelungească un zbor cu plînsete cu un drum lung cu autobuzul? Cred că singura soluţie de acceptat ar fi dacă la aeroport aţi închiria o maşină, dar copil plîngînd neconsolat + părinţi stresaţi într-un loc absolut nou, căutînd trasee şi adrese = bătăi de cap.
 3. Orele de zbor să coincidă cu orele de somn ale copilului. E important, îţi poate uşura mult „misiunea”. La noi s-a nimerit doar să fie aşa, a fost un noroc să găsim bilete ieftine la ore perfecte. Pînă la urmă, ştiam că, la preţuri mari, n-ar fi avut niciun rost celelalte criterii, pentru că n-am mai fi plecat deloc. Şi aşa ajungem la…
 4. Cel mai important, pînă la urmă, să găsim bilete ieftine sau foarte ieftine. De verificat mereu condiţiile călătoriei cu copiii mai mici de 2 ani. Unele companii impun o taxă fixă, indiferent de rută, iar copilul călătoreşte în braţele părintelui. De verificat dacă se admite gratis un bagaj pentru copil şi cît de mare poate fi acesta. La companiile low cost, bagajele rămîn mereu o problemă, iar cele acceptate gratis devin tot mai mici şi mai uşoare.

 

Gata, avem biletele! Cumpărate pe 29 decembrie pentru 1 ianuarie. La un preţ mai mare decît am fi fost dispuşi să plătim de obicei, dar bun ţinînd cont de dată (Anul Nou, bilete cumpărate cu două zile înainte de plecare…). De dragul cifrelor, am plătit puţin peste 300 de euro pentru două bilete adulţi + bebeluş + două bagaje de cală, cu Wizz Air, pe ruta Bucureşti-Larnaca, Cipru. Cum fiecare pasager avea dreptul şi la 10 kg bagaj de mînă, nici nu mai conta daca bebeluşul avea dreptul la bagaj sau nu. Deja nu am fi avut noi atîtea mîini, ca să cărăm mai mult.

Şi acum, zborul propriu-zis. O mare loterie, ca orice lucru, mai important sau nu, cînd vine vorba de un copil mic. De ce vom avea nevoie în avion sau la aeroport? Mare bilă albă pentru noi: copilul e alăptat, deci nicio grijă, n-o să moară nici de foame, nici de sete. Simplificînd la modul ideal, aveam nevoie doar de un scutec de schimb şi de marsupiu sau de sling. Dar, cum era primul zbor şi cum eram la primul copil (de primul zbor am trecut, dar tot la primul copil am rămas), lista a fost mai lungă. Dar nu foarte lungă.

Ce am luat cu noi în avion:

 1. Paşapoartele şi certificatul de naştere al copilului.
 2. Scutece de schimb. În funcţie de durata zborului, calculaţi mşcar cu unul în plus faţă de cîte aţi folosi de obicei. Noi am luat unul clasic şi unul textil (n-am ajuns niciodată să folosim exclusiv din cele textile, dar unul de rezervă aveam mereu la noi). Cu pungă la îndemînă de pus scutecul folosit.
 3. Un rînd de haine de schimb. Avem mereu în geantă un tricou şi o pereche de pantaloni, pentru situaţii imprebizibile.
 4. Un tricou de schimb pentru părinte. Doar nu v-aţi dori să purtaţi, pînă vă ridicaţi bagajul de cală, o bluză murdară de lapte sau de mîncare sau şi mai rău…?
 5. Apă. Nu-mi amintesc să fi avut nevoie pînă la urmă, am mizat 100% pe alăptat.
 6. Un prosop moale, mic. Foarte bune sînt patrăţelele de bumbac, în genul celor care se găsesc şi la Ikea.
 7. O păturică, în caz că e răcoare. Cui îi place să-i fie frig cînd doarme? De obicei, în avioanele low cost nu primiţi pătură.
 8. O jucărie. Dacă nu adoarme copilul, totuşi, o jucărie este mai mult decît utilă. De fapt, mai multe jucării şi, pe cît se poate, nu din cele foarte mici sau lunecoase, ca să nu vă petreceţi tot drumul căutînd pe sub scaune.
 9. Ceva de ronţăit. La 11 luni, cu autodiversificarea în curs, nu ne-a fost prea greu să alegem.

Dacă aţi trecut deja de prima călătorie cu avionul cu un copil foarte mic, cîte dintre cele înşirate de noi v-au fost de folos şi ce altceva aţi avut pe lista obligatorie?

V-am povesti acum ce ne-a făcut călătoria mai uşoară, ce ne-am bucurat că avem la noi şi ce a fost bine că am ştiut dinainte. Daţi pagina la Prima călătorie cu avionul (II) – Tips & tricks.

Comments are closed.

Plaja ta, ţestoasa ta, paradisul tău

Surfing Turtle Lodge, Poneloya, Nicaragua Cînd zici Nicaragua, te gîndeşti rapid la plajă, soare, mare? Nici noi nu ne...

Citeste mai mult

Muzici, pinguini şi Meg Ryan

Cu metroul în Mexico City II Încă o cauţi pe Meg Ryan? Urcă, e la staţia următoare! Mexicul din...

Citeste mai mult

Mercat Dominical de Sant Antoni

Duminică dimineaţa, la Barcelona cultura iese în stradă Barcelona mea din 1999 era, mai întîi de toate, catalană. Era...

Citeste mai mult

Cu Dimas, pe plajă la Salamansa

Din Capul Verde, spre lume Nu are mai mult de zece ani. Intră imediat în vorbă cu noi. Vorbeşte...

Citeste mai mult

Garibaldi, plantele medicinale şi Meg Ryan

Cu metroul în Mexico City I 13 linii, 215 staţii, expoziţii, planete, ruine, simbol, metis, vînzător ambulant, ‘solo por...

Citeste mai mult