Cu Dimas, pe plajă la Salamansa

30/08/2013

Din Capul Verde, spre lume

Nu are mai mult de zece ani. Intră imediat în vorbă cu noi. Vorbeşte mult, povesteşte de toate, ca şi cum am fi primii oameni pe care îi întîlneşte în luni sau ani, zîmbeşte tot timpul, aproape contagios, şi ne spune că-l cheamă Dimas. „Gimas”, cum îi pronunţă probabil numele verii, unchii şi mătuşele din Brazilia, unde visează să ajungă şi el într-o zi.

Tricoul galben şi bermudele albastre, mult prea lungi pentru el, sunt sigur moştenite de la un frate mai mare, e desculţ ca orice copil insular ieşit la joacă în curtea din spatele casei, care pentru el este o plajă imensă, fără nicio urmă de pas în nisip. Îşi lasă amicii de fotbal ca să vină să ne salute, să ne analizeze discret dar curios din cap pînă-n picioare, să ne povestească despre şcoală, cea mai nouă construcţie din sat, de care e mîndru nevoie mare, despre mama lui – casnică, despre tatăl lui – pescar (oare cîţi copii din sat n-ar da acelaşi răspuns dacă i-am întreba ce meserie au părinţii?) care pleacă des pe insula nelocuită din depărtare, Santa Luzia, să aducă *** sau ***, peşti cu denumiri imposibil de reţinut; deja ne simţim ca la un test audio de creolă pentru avansaţi! Şi ne pune întrebare după întrebare: de unde venim, cum e la noi, de ce am venit…

salamansa beach cabo verde

Nici un ne dă răgazul să începem un răspuns, că deja trece la următoarea. Ne-am aştepta ca amestecul nostru aproximativ de portugheză cu spaniolă să-l descurajeze, dar ne minunăm că ne înţelege şi imediat se dezlănţuie urmatoarea serie de întrebări: cum e la voi în Spania? ce li se dă copiilor să mănînce la şcoală? unde merg copiii în vacanţă în Spania? M. scrie mare pe nisip „ROMANIA”, Dimas citeşte cu voce tare, dar dorinţa lui de a-şi face amici din Spania depăşeşte realitatea noastră.

cabo verde romania

 

 

„Nu-i aşa că, odată întors în Spania, o să-ţi cumperi o pereche nouă de sandale?” Are dreptate, M.! E musai să renunţi la sandalele alea dezlipite, lipite şi dezlipite iar, amintire dintr-un august, la Sziget!
Ne duce să ne arate crabii aduşi de valuri pe malul stîncos, apoi rîde cu prietenii de fotbal cînd unul dintre ei numeşte „bonbons” biscuiţii pe care li-i împarte M.

capul verde boys

Dimas este imaginea de dicţionar perfectă pentru „a visa cu ochii deschişi”. Într-o zi, o să piloteze el avionul care trece pe deasupra satului şi insulei lui, ca pilotul pe care-l salută zi de zi. „Avion cu motor, ia-mă şi pe mine-n zbor” e mai universal decît am crede.

Se apropie ora la care trece microbuzul care ne duce înapoi în oraş. Băieţii au plecat deja la ore, iar Dimas ne însoţeşte pînă în staţia improvizată din faţa unui magazinaş cu rafturi puţine şi aproape goale, poate singurul din sat. Şi vorbeşte, vorbeşte, vorbeşte… Se uită fascinat la ceasul lui M., un model sport cu cadran rotund, destul de mare. Se uită, ne spune ceva, dar nu ghicim sensul. Ni se pare că ar avea legătură cu magazinul. O vinde ceasuri pentru copii, poate din cele de plastic, surprize la pufuleţi? Intră cu M. şi ies împreună după cîteva minute. Dimas, cu o punguţă de chipsuri. O deschide în grabă şi scoate unul auriu, exact la fel de mare şi de rotund ca ceasul lui M.
Nu-i aşa că e o traducere frumoasă?
FOTO Cabo Verde Ligia Dimas

Dimas a fost ghidul nostru ad-hoc în octombrie 2006 pe plajă la Salamansa, un sătuc pescăresc pierdut între un munte gri, sterp, şi marea cea mare, pe insula São Vicente din Capul Verde.

salamansa

Comments are closed.

Plaja ta, ţestoasa ta, paradisul tău

Surfing Turtle Lodge, Poneloya, Nicaragua Cînd zici Nicaragua, te gîndeşti rapid la plajă, soare, mare? Nici noi nu ne...

Citeste mai mult

Muzici, pinguini şi Meg Ryan

Cu metroul în Mexico City II Încă o cauţi pe Meg Ryan? Urcă, e la staţia următoare! Mexicul din...

Citeste mai mult

Mercat Dominical de Sant Antoni

Duminică dimineaţa, la Barcelona cultura iese în stradă Barcelona mea din 1999 era, mai întîi de toate, catalană. Era...

Citeste mai mult

Cu Dimas, pe plajă la Salamansa

Din Capul Verde, spre lume Nu are mai mult de zece ani. Intră imediat în vorbă cu noi. Vorbeşte...

Citeste mai mult

Garibaldi, plantele medicinale şi Meg Ryan

Cu metroul în Mexico City I 13 linii, 215 staţii, expoziţii, planete, ruine, simbol, metis, vînzător ambulant, ‘solo por...

Citeste mai mult