Ce gust are Cuba

02/11/2013

Gazda noastră, bucătăreasa noastră

Cuba nu excelează în delicii culinare. Cuba e seacă, nearomată, necondimentată, neinspirată. Cuba are alte delicii de oferit, e savuroasă din alte puncte de vedere. Nu mergi în Cuba pentru experienţe culinare. Dar le vei avea, şi nu oricum. Şi o să-ţi fie greu să le uiţi.

Aproape o lună am dormit şi am mîncat nu la hotel şi la restaurant, ci la diverse gazde cubaneze, în casas particulares. În povestea asta ne întoarcem în 2008, de cînd se pare că schimbări revoluţionare nu au apărut.

havana blocks

În afară de Havana şi de Santiago de Cuba, opţiunile de luat masa „în oraş” sunt aproape inexistente. Cu alte cuvinte, vrei-nu vrei, mănînci acolo unde dormi. Dacă gazda ta nu găteşte, ceea ce se întîmplă rar, din fericire, atunci nu-ţi rămîn decît două soluţii: să mănînci la restaurant, adică în zonele foarte turistice din centrul Havanei, unde preţul o să ţi se pară mai mereu mare, cît să te facă să-ţi resocoteşti bugetul, fie să cauţi locurile în care mănîncă localnicii. Ultima soluţie vă gîndiţi poate că e puţin utopică: în ce ţară săracă s-ar înghesui localnicii să mănînce la restaurant? În Havana fie rămîi cu ochii agăţaţi de rafturile şi galantarele goale, fie alegi (de fapt, accepţi singura opţiune) orezul şi puiul prăjit şi răsprăjit care se vinde pe stradă, la caserolă.

vieja terasa

Terasă în centrul vechi al Havanei

 

Noi a trebuit să aşteptăm să ajungem în provincie ca să descoperim bunătăţile locale. Margarita, gazda noastră din Havana, nu găteşte. Şi într-un fel nici nu mi-aş dori să o facă. La ea miroase veşnic a ouă prăjite, e parfumul casei, s-a impregnat în pereţi, e chiar mai puternic decît mirosul de gaz de butelie pe care-l simţi peste tot în cartier şi care-ţi inundă nările cînd intri în clădire (Margarita stă în Habana Centro, la trei paşi de La Habana Vieja).

cuban market

Descoperire aromată într-un cartier mai înstărit din Havana

 

Dacă faceţi planuri de mers în Cuba, o să aflaţi din orice ghid turistic sau de pe internet care sunt preţurile pentru o masă „la gazdă”. Majoritatea cubanezilor care închiriază camere (casa particular) oferă mic dejun şi cină. Preţurile sunt cam standard şi se exprimă în CUC.
1 CUC sau 1 peso convertible valorează – ce coincidenţă! – cît un dolar American, şi este moneda convertibilă, pe care o primeşti la casele de schimb sau la bancă. A nu se confunda cu peso cubano, CUP. Am povestit cîte ceva despre diferenţe aici.

O să aflaţi rapid că un mic dejun costă 3 CUC de persoană, iar cina, între 7 şi 12 CUC. Sunt rare gazdele care oferă şi prînz, aş zice chiar că nu o face nimeni din proprie iniţiativă, dar puteţi cere. Mai mult ca sigur nu vă vor refuza. Cu micul dejun copios şi cu cina şi mai copiasă, puteţi sări masa de prînz fără probleme. Vedeţi ce uşor e să faceţi economii în Cuba?

aprozar guanabacoa cuba

S-a terminat programul la aprozar în Guanabacoa, oraş aproape fantomă azi, cîndva colindat de pictori şi poeţi

 

La micul dejun, dacă nu cereţi nimic special, veţi primi cafea, o mulţime de fructe, ouă, gem sau dulceaţă plus poate ceva specific familiei la care locuiţi. O masă plină cu de toate, mai puţin carne. Dacă aţi da orice pentru un sandvici cu şuncă, ei bine, în Cuba chiar puteţi da orice, pentru că nu se poate. Sau se poate, dar o să regretaţi că nu v-aţi mulţumit cu fructele exotice, proaspete, dulci, zemoase, perfecte. La Havana, unde gazda noastră nu găteşte, la micul dejun ajungem invariabil în cartierul chinezesc. De dragul povestirii, mă sacrific şi-mi amintesc de şunca din sandvici. Doare! Promiteţi că o evitaţi, că alegeţi sandviciul cu ou!
Nu rămîneţi cu ideea că mîncarea chinezească din Cuba e oribilă! Sandviciul despre care povesteam nu avea nimic chinezesc. Iar restaurantul chinezesc dintr-un complex comercial a fost de două ori salvarea buzunarelor noastre în Havana.

chinatown havana

Bine aţi venit în cartierul chinezesc din Havana!

La cină, gazdele vă pun mereu să alegeţi între porc, pui sau peşte (în ordinea crescătoare a preţurilor). Cu puţin noroc, pe listă pun şi fructele de mare. Cei mai puţin curajoşi te întreabă şoptit dacă îţi place langosta, iar cei mai curajoşi îţi pun aceeaşi întrebare la telefon, cînd faci rezervarea şi le anunţi sosirea. În Cuba este ilegal consumul de langustă în casa particular. Cubanezii pot cumpăra, dar în cantităţi mici şi nu cu scop comercial. legile sunt ceva mai stricte cînd vine vorba despre carnea de vacă. Foarte stricte. Adică zeci de ani după gratii. Dar asta e o altă poveste, nu ezitaţi să ne-o cereţi, e un episod ireal pe care nu cred c-o să-l uităm nici în viaţa viitoare!

Deci friptură de porc, pui sau peşte. Cu veşnicele garnituri de orez şi fasole. Cartofii – aşa cum îi ştim noi – sunt aproape inexistenţi. Ei cultivă şi mănîncă malanga, o legumă care seamănă cu cartoful, de forma unui bulb, probabil cea mai insipidă legumă din lume! Avem şi cu el o poveste, o veţi găsi şi pe ea pe site la un moment dat. Pînă atunci, nu strică o reţetă simplă, din estul extrem al Cubei, prima poveste dintr-o mică serie despre aventurile papilelor noastre gustative în Cuba, în februarie-martie 2008.

Comments are closed.

Plaja ta, ţestoasa ta, paradisul tău

Surfing Turtle Lodge, Poneloya, Nicaragua Cînd zici Nicaragua, te gîndeşti rapid la plajă, soare, mare? Nici noi nu ne...

Citeste mai mult

Muzici, pinguini şi Meg Ryan

Cu metroul în Mexico City II Încă o cauţi pe Meg Ryan? Urcă, e la staţia următoare! Mexicul din...

Citeste mai mult

Mercat Dominical de Sant Antoni

Duminică dimineaţa, la Barcelona cultura iese în stradă Barcelona mea din 1999 era, mai întîi de toate, catalană. Era...

Citeste mai mult

Cu Dimas, pe plajă la Salamansa

Din Capul Verde, spre lume Nu are mai mult de zece ani. Intră imediat în vorbă cu noi. Vorbeşte...

Citeste mai mult

Garibaldi, plantele medicinale şi Meg Ryan

Cu metroul în Mexico City I 13 linii, 215 staţii, expoziţii, planete, ruine, simbol, metis, vînzător ambulant, ‘solo por...

Citeste mai mult