Dau regatul pe-o vacanţă!

31/08/2013

Cum calculăm bugetul şi cum găsim cazare ieftină

V-am povestit despre agenţia de voiaj care ne place nouă cel mai mult. Despre singura care ne trimite cîte o lună în ţările calde, să facem orice vrem, cît vrem, unde vrem, care ne face oferte de nerefuzat şi care nu dă greş niciodată, pentru că ne cunoaşte perfect gusturile.
Dacă aţi ratat povestea, o găsiţi aici. Găsiţi acolo răspunsuri la întrebările pe care vi le puneţi sigur înainte de a vă alege o destinaţie de călătorie: Am nevoie de viză? Mi-am ales sezonul potrivit? De unde cumpăr un bilet de avion ieftin?

Întrebările nu se termină aici, ştim. Aşa ajungem la întrebari la fel de importante: Cum calculez bugetul? Cum găsesc un hotel ieftin? Cît voi cheltui pentru cazare?

Bugetul

Cu biletul de avion cumpărat, nu vă rămîne decît să faceţi planuri. De obicei, acum noi calculăm bugetul în linii mari. Cel mai simplu şi mai sigur folosim ultima ediţie a ghidului tipărit Lonely Planet şi informaţii de pe forumuri de călătorii. Ghiduri turistice puteţi cumpăra din librărie sau de pe internet. Am folosit diverse ghiduri tipărite, în general rămînem fideli Lonely Planet, care acoperă aproape orice destinaţie, cu adrese, preţuri, comentarii pertinente în general, hărţi de oraşe, orice. Costă mai puţin varianta electronică, este infinit mai uşor de cărat, dar noi preferăm tot „cărămizile” clasice. Ghiduri de vînzare pe site-ul Lonely Planet găsiţi aici.
Vorbim acum doar de un buget orientativ, bine de făcut chiar înainte de a vă cumpăra biletul de avion. Site-urile şi forumurile vă vor ajuta să estimaţi costurile mai aproape de realitate, pentru că, la modul foarte realist, orice ghid este depăşit înainte chiar de a fi tipărit. Cea mai mare diferenţă între preţurile din ultimul Lonely Planet şi cele reale cred că am găsit-o în Argentina, în 2009: îmi amintesc de preţul de cinci ori mai mare al unei cazări într-un camping din Patagonia.

Iată lista noastră scurtă de lectură obligatorie, în funcţie de care ne facem planuri de drum şi calculăm cam cît ne va costa călatoria:

 1. Tripadvisor – mamalor la impresii despre orice, cu clasamente ale hotelurilor, restaurantelor şi tuturor locurilor interesante de văzut, în funcţie de comentariile şi aprecierile a milioane de utilizatori.
 2. VoyageForum – dacă ştiţi măcar puţină franceză, tocmai aţi găsit peştera lui Alibaba! Cea mai mare comunitate a turiştilor francofoni.
 3. Routard – tot în franceză, la fel de interesant şi de divers, deşi mai puţin structurat, mai alandala, de scotocit mult şi bine prin subiectele de pe forum. Noi aici sîntem poate nu la fel de fideli ca acum 5-6 ani, dar i-am rămas datori, pentru că a fost ghidul nostru absolut pentru Capul Verde şi ghid de încredere pentru Cuba.
 4. Ce-ar mai fi interesant de parcurs: CNN Travel, BBC Travel, National Geographic Travel, deşi am citi mai degrabă bloguri personale, peste care dăm de cele mai multe ori din întîmplare. Sau am face o escală pe unicul blog românesc de călătorii total pe gustul nostru. Şi al vostru, aşa e? Hai să zicem împreună: 1, 2, 3: viajoa!
 5. Unlike.net – deşi un ghid mai selectiv, mai cochet, s-ar putea să vă placă sugestiile de city guide, de restaurant, de muzee.

Nu e nevoie chiar de un tabel în excel cu aproximarea costurilor, depinde mult de organizarea fiecăruia, dar aţi putea considera util să faceţi o listă cu cheltuielile de bază:

 1. Cheltuieli de cazare: nopţi la hotel/hostel/bungalou/cort/gazdă/ce-o fi X plata medie.
 2. Cheltuieli cu masa: zile X plata medie, pe care o aflaţi de pe forumuri, din ghidul tipărit sau pe care o aproximaţi acum ca-n România +/-. Pînă la urmă nepretenţiosul căruia îi permite stomacul se va adapta inevitabil. Pentru noi capitolul ăsta nu e o prioritate, o să vă povestim de ce adorăm pieţele locale ş ice delicii exotice mîncăm fără să facem rezervare la restaurant seară de seară.
 3. Transport intern: aici tinde să se aplice regula „cu cît călătoreşti mai puţin, cu atît cheltuieşti mai puţin’, deşi noi credem în ea doar pe jumătate, pentru că foarte foarte rar ni se întîmplă să alegem o destinaţie şi să rămînem acolo pînă la sfîrşitul vacanţei. O noapte în autocar înseamnă cheltuieli de deplasare, dar salvează şi o noapte de cazare la hotel, nu? Poate vom povesti cum am străbătut peste 6.000 de km într-o lună în Mexic în 2004, alţi 6.137 de km în America Centrală iarna trecută sau o lună prin Europa şi Maroc cu InterRail. De studiat problema costurilor de transport în funcţie de ţară, de cît vreţi să vedeţi, de distanţe. Cu Lonely Planet şi cîteva căutări online pe site-urile companiilor de transport pomenite în ghid, aflaţi rapid cam cît v-ar costa toată deplasarea internă.
 4. Vizite la muzee, concerte, suveniruri, tururi plătite, băute serioase şi alte vicii (: aici completează fiecare în dreptul lui. Scrieţi 0 (zero) sau trageţi linie dacă aţi adunat cheltuielile obligatorii de la 1, 2 şi 3 şi deja aţi depăşit economiile.

Şi cazare?

Facem cît mai puţine rezervări de cazare dinainte. Ca regulă generală, preferăm să rezervăm primele 2-3 nopţi, atunci cînd ştim sigur unde vom petrece primele zile. E mai sigur aşa, într-un oraş în care ajungem pentru prima dată. Mai rezervăm apoi nopţile-cheie, cum ar fi cele dinaintea unui zbor pentru care avem deja bilet sau cum a fost noaptea de Crăciun din 2012, pe care ştiam sigur că o vom petrece în Antigua, Guatemala.
Au fost vacanţe în care n-am rezervat nimic dinainte, ci am ales pe loc un hotel sau un hostel. De multe ori, dacă ajungi la destinaţie la o oră rezonabilă, ai şanse mari să găseşti un loc de dormit mai pe gustul tău decît ai găsi pe internet. Alteori, libertatea de a alege pe loc te ajută să economiseşti: în Capul Verde, am rămas o noapte pe insula pe care am aterizat şi am găsit bilete de avion cursă internă de-abia pentru ziua urmatoare, aşa că n-am pierdut suma pe care am fi achitat-o pentru hotel dacă riscam dinainte. În Mexic şi-n America Centrală am ales din mers cazarea viitoare, de multe ori la recomandarea celor cu care ne împrieteneam pe drum. În Cuba, gazda noastră dintr-un oraş ne recomanda gazda din oraşul următor şi cîteodată chiar rezerva pentru noi la telefon.

O regulă bine de ţinut minte: e bine să căutaţi cîteva opţiuni de cazare înainte de a cumpăra biletele de avion. Astfel, vă asiguraţi că vă permiteţi să şi staţi în locul respectiv, nu doar să ajungeţi. Îmi vine în minte Norvegia, despre care am vorbit des cu prietenii în ultima vreme, care a apărut de curînd în grila de zbor wizz air, dar unde cazarea, fie ea la hotel, hostel sau gazdă, este destul de piperată pentru călătorul ‘normal’. Şi, un motiv la fel de important, vă asiguraţi că veţi găsi cazare şi nu picaţi în extrasezon, cînd majoritatea pensiunilor sînt închise, autobuzele între oraşe sau sate nu circulă… – de exemplu Sardinia sau nordul Greciei, dacă le vizitaţi iarna şi nu vreţi doar să colindaţi străzile oraşelor mai mari.
Pe ce site-uri căutăm cazare ieftină şi cum rezervăm:

 1. Cîştigător detaşat este, pentru noi, booking.com, sigur, uşor de folosit, uşor de ales opţiunile de cazare şi cu multe-multe impresii şi comentarii ale celor care au trecut prin diferite hoteluri.
 2. La capitolul hostel, cazare în camere cu mai multe paturi, cîştigă pentru noi hostelworld hostels. Alternînd cu hostelbookers. Opţiune ieftină cînd călătoriţi în grup, pentru că aţi găsi o cameră pentru toţi, dar şi opţiune excelentă cînd călătoriţi singuri/singure, pentru că nicăieri nu este mai uşor să intri în vorbă cu necunoscuţi cu care ai din start ceva în comun: dorul de ducă!
 3. Pentru opţiuni de cazare la preţuri mici sau chiar gratis, căutăm uneori şi aici:
  airbnb apartamente de închiriat de la proprietar,
  couchsurfing  un pat gratis, pe principiul stay with locals, eurocheapo care nu are mereu oferte ‘cheap’.
 4. Informaţii culese de pe diverse forumuri, din poveştile altora. Aşa descoperim gazde sau pensiuni fără pagini de internet sau greu de găsit la faţa locului. Aţi economisi mult timp dacă v-aţi face un folder special în calculator sau pe mail cu adrese găsite pe diverse bloguri sau forumuri, chiar pentru locuri în care nu plănuiţi deocamdată să ajungeţi. Să vedeţi cît de bine prind!

Cînd aflaţi numele unui hostel sau hotel şi aveţi nevoie de o recomandare, cea mai sănătoasă manevră este să aruncaţi un ochi pe comentariile de pe Tripadvisor  sau de pe Booking.com. Şi după ce le verificaţi voi înşivă la faţa locului, nu uitaţi să lăsaţi un comentariu cu impresiile voastre pe site-urile respective sau pe alte forumuri. E de folos şi proprietarilor, mai ales dacă e un comentariu elogios, dar şi viitorilor călători.

Dacă întoarceţi pe toate părţile site-urile de mai sus, singurul risc este să vă doriţi să plecaţi în vacanţă chiar acum! Aţi obţinut deja planul pentru vacanţa de vis, la cele mai mici preţuri. Aţi găsit cel mai ieftin bilet de avion, cea mai bună variantă de cazare, cel mai personalizat traseu din cîte vi s-ar putea oferi. Sigur, e nevoie de timp şi răbdare ca să treceţi prin cît mai multă informaţie, dar e musai să petreceţi timp documentîndu-vă şi căutînd cele mai convenabile soluţii, pînă daţi peste ce vi se potriveşte şi ce vă permiteţi la momentul x. Dacă încă n-aţi găsit nimic, înseamnă că n-aţi căutat suficient.

Comments are closed.

Plaja ta, ţestoasa ta, paradisul tău

Surfing Turtle Lodge, Poneloya, Nicaragua Cînd zici Nicaragua, te gîndeşti rapid la plajă, soare, mare? Nici noi nu ne...

Citeste mai mult

Muzici, pinguini şi Meg Ryan

Cu metroul în Mexico City II Încă o cauţi pe Meg Ryan? Urcă, e la staţia următoare! Mexicul din...

Citeste mai mult

Mercat Dominical de Sant Antoni

Duminică dimineaţa, la Barcelona cultura iese în stradă Barcelona mea din 1999 era, mai întîi de toate, catalană. Era...

Citeste mai mult

Cu Dimas, pe plajă la Salamansa

Din Capul Verde, spre lume Nu are mai mult de zece ani. Intră imediat în vorbă cu noi. Vorbeşte...

Citeste mai mult

Garibaldi, plantele medicinale şi Meg Ryan

Cu metroul în Mexico City I 13 linii, 215 staţii, expoziţii, planete, ruine, simbol, metis, vînzător ambulant, ‘solo por...

Citeste mai mult