Cea mai bună agenţie de voiaj

31/08/2013

Mult, ieftin şi taman pe gustul nostru

Ştiaţi că aproape 60% dintre turiştii români sînt nemulţumiţi de serviciile oferite de agenţiile de voiaj şi, odată reveniţi din vacanţă, 30% dintre ei regretă că şi-au cheltuit banii pe vacanţă?

În ultimii zece ani, am mers în vacanţă printr-o agenţie de voiaj o singură dată, în decembrie 2003. Nu din cauza motivelor de mai sus, pentru că cifrele sînt inventate acum un minut, dar dintre toate, Grecia de Revelion cu agenţia de voiaj a fost pentru noi singura vacanţă cum nu ne-am fi dorit. Peste ani, am transformat vacanţa grecească în poveşti haioase, am rîs de noi, de ghidul roboţel de recitat rînduri seci dintr-o carte plictisitoare, de petrecerea de Anul Nou într-un hangar numit pompos restaurant, de experienţa trecerii graniţei şi de plimbatul pe străzile Atenei cu copia paşaportului în buzunar (era 2003, încă se fugea în Occident, ghidul era stăpînul tău absolut, răspundea de zecile de paşapoarte la intrarea şi la ieşirea din spaţiul Schengen) şi ne întrebăm şi acum de ce am ales atunci o agenţie. Nu era prima noastră ieşire din ţară, nu ar fi fost nici prima dată cînd ne organizăm singuri. Am vrut să vedem cum e. Şi am avut ghinion.
Dacă există o agenţie de voiaj perfectă, noi n-am avut norocul să o găsim. Dacă voi ştiţi una, hai să facem schimb de informaţii! Noi vă vindem ponturi despre cum ne plănuim noi vacanţele, de unde cumpărăm bilete de avion ieftine, unde găsim cazarea cea mai bună, cum ne calculăm bugetul, cît, unde şi cum… Mult, frumos, ieftin şi bun. Există? Există!

În ultimii zece – cinsprezece ani am tot „distilat” reţeta vacanţelor perfecte pentru noi, mereu pe gustul nostru. Sîntem convinşi că stilul nostru nu le-ar plăcea tuturor, dar sîntem şi mai convinşi că mulţi nu îndrăznesc să plece pentru că nu ştiu că pot, că acela care îşi doreşte cu adevărat să vadă lumea are nevoie doar de timp şi de entuziasm, nu de averi.

Cea mai bună agenţie de voiaj eşti chiar tu. Niciun agent sau ghid nu va şti mai bine decît tine unde ţi-ar plăcea să mergi, cît ai vrea să stai, cîţi bani ţi-ai permite să cheltuieşti. Inutilă o listă cu cinci, zece sau treizeci de motive pentru care tu eşti cea mai bună agenţie de voiaj din lume, pentru tine, ca să vezi lumea! Mai utilă ar fi lista paşilor pe care îi parcurgem noi, de la planurile de vacanţă pînă la destinaţie.

Nu ne veţi găsi la shopping în perioada reducerilor la Milano sau la Paris, nici în hotelurile de cinci stele din staţiunile de lux din Turcia. Nu am refuza răsfăţul, doar că am descoperit că ni se potriveşte mult mai bine altceva. Şi alegem să vedem o jumătate de lume călătorind simplu în locul unei singure săptămîni de lux. Călătorim low budget, low cost dar high spirits, trecem Atlanticul şi ne răsfăţăm în soare cînd aici crapă pietrele de ger, cărăm rucsaci grei pe mii de kilometri, mereu cu harta şi un ghid tipărit de încredere. Dacă ne cunoaşteţi deja traseele, ştiţi că pentru noi, pînă acum, magnetul cel mai puternic este America Latină. Acolo ne place nouă cel mai mult şi specialitatea noastră sînt cele 12 ţări din America de Sud, Centrală şi Caraibe pe care le-am colindat pînă azi.

Cu orice informaţie la un clic distanţă, este foarte simplu să faci planuri, să nu ratezi nimic din ce ţi-ar plăcea să vezi într-un oraş sau o regiune şi, important cînd pleci low budget, să faci o estimare de costuri mai aproape de realitate decît ţi-o dă ultima ediţie Lonely Planet sau alt ghid turistic de încredere.

Singurul pas greu pentru noi este alegerea destinaţiei. Cu cît vedem mai multe locuri, cu atît ne dorim să vedem şi mai multe. De fapt, sincer-sincer, nu există loc din lumea asta unde n-am dori să ajungem. Sau loc deja văzut unde nu ne-am dori să ne întoarcem.

Să zicem că am ales o destinaţie. Cum ştim dacă am ales şi momentul bun să mergem în locul x sau în ţara y? Oare ne permitem? Întrebare greşită din start! Mai degrabă… cît ne permitem să colindăm?

Şi ajungem la reţeta noastră de vacanţe perfecte, relativ lungi dacă facem o medie a vacanţelor prietenilor, mai mereu departe, niciodată plictisitoare, niciodată scumpe.
Haideţi să începem cu nişte paşi obligatorii, care vă salvează de surprize neplăcute!

În funcţie de ţară, este mai mult sau mai puţin util să consultaţi site-ul Ministerului de Externe, să aflaţi dacă aveţi nevoie de viză sau dacă sînt alerte de călătorie. Dacă ieşiţi din ţară pe la punctele de frontieră terestre şi aveţi dubii, nu strică un telefon la Poliţia de Frontieră, telefon 021-9590, serviciu non-stop.
Tot în funcţie de ţară, mai ales dacă n-aţi mai călătorit niciodată în zonă, aflaţi dacă este sezonul potrivit. Cu siguranţă aţi prefera să evitaţi un uragan în Caraibe sau poate preferaţi low season, cînd e mai puţin aglomerat, iar preţurile sînt mai mici. Puteţi căuta pe google “the best time to visit India / Cuba / Chile…” sau puteţi merge direct aici. Apoi merită căutate datele evenimentelor speciale ale zonei, pe care ar fi păcat să le rataţi: un festival de jazz dacă vă pasionează, o fiesta cu giganţi şi care alegorice, un concurs de bătaie cu roşii etc etc etc sau evenimentele pe care aţi prefera să le evitaţi: un simpozion internaţional care ocupă toate locurile de cazare de pe insuliţa de vis sau din orăşelul în care vreţi să evadaţi în weekend. Ultimul caz e din categoria „păţite”, deci avertizăm din experienţă.

Bilete de avion ieftine

Pentru Europa, începem căutările pe site-urile companiilor aeriene low cost. E lege: cel mai mic preţ îl găseşti cînd ai datele de plecare şi de sosire flexibile. De bifat în căutare oferte de preţ pentru datele cerute +/- trei zile. Apoi de căutat ofertele companiilor de linie, pentru că uneori taxele suplimentare pot face ca preţul cu un low cost să nu fie chiar atît de low (de exemplu, dacă trebuie să luaţi un bagaj de cală sau un bagaj de mînă mai mare). De căutat oferte cu Tarom, cu Lufthansa, cu KLM, cu Air France, cu Turkish Airlines… Dacă aveţi prieteni agenţi de voiaj sau dacă vă iese în cale o agentie de voiaj, merită cerută o ofertă de preţ, din care să aflaţi ce companii zboară pe ruta aleasă şi pe unde se învîrt preţurile.
Paranteză: ziceam mai sus că nu aveţi mereu nevoie de o agenţie de voiaj. Nu pentru un pachet, avion + cazare + masă, dar e bine să ciuliţi urechile la toate sfaturile şi să selectaţi ce vi se potriveşte. Iar oferte deosebite pentru zboruri transatlantice am găsit de multe ori la agenţii de voiaj.

De cîteva ori, agenţia ne-a oferit un preţ mai bun şi n-am ezitat. De asemenea, agenţia rămîne soluţia mai convenabilă atunci cînd oraşul în care mergeţi (destinaţia) nu este acelaşi cu cel din care veţi reveni, deci nu puteţi cumpăra online un bilet dus-întors, ci aveţi nevoie de două bilete separate. Exemplu: călătoria noastră din iarna 2012-2013, cu plecare Bucureşti – Mexico City şi întoarcere Panama – Bucureşti, despre care vom povesti mult aici. Încă o lege: biletul dus-întors este mai ieftin decît biletul simplu.

Pentru orice destinaţie din lume, dacă vreţi să vă încercaţi norocul dintr-un singur clic, atunci faceţi ce facem noi: contaţi pe motorul de căutare de pe Voyage Forum. Caută rapid pe zeci de site-uri, vă dă lista ofertelor pornind de la cele mai ieftine, iar de acolo vă direcţionează spre site-urile sau agenţiile online de unde vă cumpăraţi biletele. Inconvenientul este că vă caută doar după date fixe, aşa că trebuie să refaceţi căutarea ca să aflaţi dacă ar fi mai ieftin să călătoriţi cu o zi înainte, de exemplu. Pagina mai are un păcat: că e doar în franceză.
În timp, am cumpărat bilete de avion ieftine şi de pe Go Voyages, Opodo şi am găsit oferte bune super-last-minute pe l’tur.

Pentru cine călătoreşte mult şi alege companii de linie, există sistemul cardurilor de fidelitate, care-ţi transformă milele parcurse în bilete gratis sau avantaje la bord (de exemplu, chiar loc la business), dar companiile low cost nu aplică sistemul, care se pare că pînă acum a prins cel mai bine la americani. Noi n-am experimentat încă, n-am şti să vă dăm sfaturi.

Cu biletul de avion cumpărat, nu vă rămîne decît să faceţi planuri. De obicei, acum noi calculăm bugetul în linii mari. Povestim despre asta într-un articol separat. Daţi pagina!

Comments are closed.

Plaja ta, ţestoasa ta, paradisul tău

Surfing Turtle Lodge, Poneloya, Nicaragua Cînd zici Nicaragua, te gîndeşti rapid la plajă, soare, mare? Nici noi nu ne...

Citeste mai mult

Muzici, pinguini şi Meg Ryan

Cu metroul în Mexico City II Încă o cauţi pe Meg Ryan? Urcă, e la staţia următoare! Mexicul din...

Citeste mai mult

Mercat Dominical de Sant Antoni

Duminică dimineaţa, la Barcelona cultura iese în stradă Barcelona mea din 1999 era, mai întîi de toate, catalană. Era...

Citeste mai mult

Cu Dimas, pe plajă la Salamansa

Din Capul Verde, spre lume Nu are mai mult de zece ani. Intră imediat în vorbă cu noi. Vorbeşte...

Citeste mai mult

Garibaldi, plantele medicinale şi Meg Ryan

Cu metroul în Mexico City I 13 linii, 215 staţii, expoziţii, planete, ruine, simbol, metis, vînzător ambulant, ‘solo por...

Citeste mai mult