Probabil cel mai cel hostel din America Centrală

31/08/2013

The Yellow House, Antigua, Guatemala

Crăciunul în ţări străine. Fără cozonac şi vin fiert, fără colindători, fără Moş Crăciun şi fără zăpadă! Nici măcar într-o excursie plictisitoare organizată de vreo agenţie de voiaj. Trist, nu?
Bieţii de noi, cînd am început căutările pentru cazare, habar n-aveam că o să dăm tocmai peste cel mai frumos hostel din toată America Centrală!
Aveam Antigua în plan, dar nu ştiam încă în ce zi ajungem. Toate recomandările pentru Guatemala trimit la Antigua! De neratat, oraş colonial spectaculos, în patrimoniul UNESCO, inevitabil turistic, dar încă sincer. Ni-l recomandă şi Federico, prietenul guatemalez al Elenei, o prietenă din ţară, aşa că-l punem pe harta noastră.

antigua-guatemala

În mod obişnuit, dacă n-ar fi fost în preajma Crăciunului, n-am fi căutat cazare înainte de a ajunge, mai ales că Antigua nu era prima oprire pe care ne-o planificasem pentru Guatemala. Dar de Crăciun vrem să ne răsfăţăm măcar cu un loc pe care să nu-l căutăm ore în şir cu rucsacii în spate. Dacă se mai nimereşte să fie şi un loc frumos, sîntem norocoşi!
Şi se nimereşte mai bine decît ne-am fi imaginat. Cineva acolo sus ne-a dus spre cel mai mişto hostel din America Centrală, asta după ce în Panajachel picasem în cel mai soios hostel din toată călătoria! (Să scriu despre el? Să nu scriu? Să scriu!)

Ca orice clădire din Antigua, Casa Amarilla e joasă, are un singur etaj, terasă sus, grilaje de fier la ferestrele de la parter care dau în stradă… iar strada e pietruită, cu trotuare vechi şi nerefăcute, la cîteva sute de metri de Parcul Central, într-o zonă plină de hosteluri, hotelaşe şi şcoli de spaniolă pentru străini.

O vezi de departe, chiar e galbenă. Dacă te impresionează poveştile horror despre Guatemala, turişti jefuiţi, hoteluri prădate şi alte minunăţii, uşa grea din lemn şi grilajul care o dublează la intrare pot să te pună pe gînduri. Sau pot să te liniştească total, de cazemata asta n-are cum să treacă nimeni! Noi poveştile de groază despre Antigua le-am aflat mult după aceea şi ne-a venit greu să le credem, pentru că nu ne-am şimţit nicio clipă în nesiguranţă sau amenintaţi sau în pericol. Dar unii au ghinion şi-n cele mai sigure locuri din lume, nu?

Casa Amarilla, deci. O curte mică la parter, cît de o masă cu două scaune şi loc de spălat rufe, la nevoie (paranteză, că n-am să mai ajung prea curînd la capitolul rufe murdare: dacă alegeţi să vă daţi rufele pe mîna altora, găsiţi spălătorii decente la cîteva case distanţă, pentru 8 libras plătiţi 48 Qz, deci cam 3,6 kg fac 6 dolari – laşi pachetul la prînz şi-l iei uscat spre seară).
Dormitoarele cu mai multe paturi sunt la parter, unde e şi bucătăria, una mică, dar mai tot timpul ocupată, plus trei băi dintre care două cu duş, apă caldă după pofta inimii (nu zîmbi, despre apa caldă în America Centrală trebuie să detaliem separat, merită, uneori e chiar haios). Partea cea mai frumoasă, însă, te aşteaptă la etaj. Cum în Antigua nu au mult loc să se întindă pe orizontală, casele se înalţă şi inventează terase, le împodobesc cu ghivece de flori, pun şi cîteva hamace şi ce ţi-ai dori mai mult? Wirelessul merge decent, berea ţi-o cumperi de la parter…

casa-amarilla-guatemala

… iar în seara Crăciunului, la miezul nopţii, tot terasa rămîne the place to be. Pe stradă ai fi singur, tu şi maşinile de poliţie care patruleză din cînd în cînd, şi n-ai vedea nici jumătate din nebunia artificiilor, o mică Piaţa Universităţii în variantă guatemaleză. Crăciunul e la fel de strălucitor în toate ţările Americii Latine. Silvina, prietena noastră din Bueno Aires, se miră că turiştii de pe alte meridiane nu ies şi ei pe terasă, că în camere unii pot să doarmă tocmai la miezul nopţii de 25 decembrie. Noi simţim momentul ca pe un 31 decembrie spre 1 ianuarie. Îmi vine să ies pe stradă cu un mănunchi de artificii şi să le aprind în glumă cu vecinii, aşa cum am făcut toată copilăria, la casă într-un oraş mic de provincie.

Iar în dimineaţa de Crăciun vine deliciul oricăror papile gustative de backpackers călătorind low cost: omletă pufoasă la braţ cu un delirant sos de roşii de grădină îmbrăţişînd bucăţi îmbujorate de ardei gras, pîine neagră cu seminţe în care se văd şi se simt seminţele, pîine cu stafiiiide, felii de ananas galben-pai, zemos, copt atît cît trebuie, lîngă care stau la fel de cinstite felii de portocală dulci ca mierea, piramide roşii de pepene şi cîteva căpşuni care cer ciocolată. Sau măcar o cafea cu gust de cafea! (paranteza cu cafeaua din America Centrală riscă să devină una kilometrică, poftiţi de-o citiţi la un moment dat la capitolul despre mîncare, adică pe-aici).

yellow-house-breakfast

Eeei, a doua zi de dimineaţă nu mai e Crăciunul, aşa că ne aşteptăm la un mic dejun frugal, de hostel. Da’ de unde!! Iar se scot în curte blidele cu gem de casă, se învîrt clătitele în tigaie chiar sub ochii noştri, se răsuceşte şunculiţa-n omletă, se toarnă sucul de portocale în pahare şi laptele-n cafea! Aşa e aici în fiecare dimineaţă! Şi să vezi zîmbete de copii pe chipurile somnoroase ale fiecărui călător apărut în curtea hostelului!

Terasa e-aşa un soare mare şi vesel, că nu ne-am mai da duşi! Nici camerele nu sunt rele, sunt decorate cu bun gust, lemn şi piatră, covoraşe ţesute de mînă, pleduri uriaşe, colorate, cum visăm şi noi să găsim la piată-n Chichicastenango (ai ghicit, despre asta vine vorba în altă poveste).

Acum c-am luat iar micul dejun ca la bunica acasă pe terasă la Yellow House, hai la colindat prin Antigua, la cotrobăit prin rafturile cu decoraţiuni locale, artizanat şi cărţi second hand de pe străduţele de lîngă biserici sau muzee!

antigua-shop

All in all, ne-a fost bine la Casa Amarilla şi o recomandăm. Poate e de preferat o cameră la etaj, mai ales că jos, chiar la intrare, funcţionează o mică agenţie de voiaj şi zumzăiala poate începe chiar la 4 dimineaţa. Pe noi la 4 ne-a luat microbuzul care ne-a dus la Guatemala City, ca să prindem „rata” de ora 6 spre Salvador.

Adresa: 1a Caliente Poniente #24, entre Ave del Desengano y 7A, Antigua, Sacatepequez, Guatemala
Preţuri 2013: 14 USD/pers. în cameră triplă, 15 USD/pers. în cameră dublă
Include: mic dejun, internet (au două computer în holul de la intrare, lîngă mini-agenţia de voiaj), wi-fi (bun!), bucătărie, TV cu cablu, room service, apă potabilă. Baia este comună. Dar curată!
Check-out: 13.00, check-in: 15.00 (din experienţă, negociabil).
Rezervare: prin PayPal sau Western Union, 75% din suma totală (100% dacă staţi doar o noapte, dar în general puteţi obţine şi 50% pentru mai multe zile). PayPal cere 7% comision, nu e nevoie să aveţi cont, vă trimite hostelul un link şi plătiţi prin card. Comisionul pentru Western Union este în jur de 12USD.
Nu vi se dau banii înapoi dacă vă răzgîndiţi în high season, adică: 15 iunie – 31 august, 1 noiembrie – 31 ianuarie şi zilele de Paşte.
Contact: [email protected] (şi Messenger), telefon: 502-7832-6646
Facebook: Yellow House Antigua

Comments are closed.

Plaja ta, ţestoasa ta, paradisul tău

Surfing Turtle Lodge, Poneloya, Nicaragua Cînd zici Nicaragua, te gîndeşti rapid la plajă, soare, mare? Nici noi nu ne...

Citeste mai mult

Muzici, pinguini şi Meg Ryan

Cu metroul în Mexico City II Încă o cauţi pe Meg Ryan? Urcă, e la staţia următoare! Mexicul din...

Citeste mai mult

Mercat Dominical de Sant Antoni

Duminică dimineaţa, la Barcelona cultura iese în stradă Barcelona mea din 1999 era, mai întîi de toate, catalană. Era...

Citeste mai mult

Cu Dimas, pe plajă la Salamansa

Din Capul Verde, spre lume Nu are mai mult de zece ani. Intră imediat în vorbă cu noi. Vorbeşte...

Citeste mai mult

Garibaldi, plantele medicinale şi Meg Ryan

Cu metroul în Mexico City I 13 linii, 215 staţii, expoziţii, planete, ruine, simbol, metis, vînzător ambulant, ‘solo por...

Citeste mai mult