Sexymama panameză

31/08/2013

Mamallena, Panama City

Tocmai am trecut graniţa din Costa Rica în Panama. Coadă organizată, ştampilă-n paşaport, poză cu un webcam, întrebări. „Unde staţi în Panama City?” Mamalena. „Adică Malaiieeena!” zice vameşul, cu cel mai deschis „e” din toată America Centrală! Bine, dacă nu mă puneţi să-mi car rucsacul ăla imposibil de greu afară din cala autocarului şi să-l mai şi desfac la control, promit să învăţ să-i pronunţ corect numele mamei-doamne cu nume de hostel din Panama City!

„Unde? Mamallena? Îmi sună cunoscut.” Asta e vocea taximetristului nostru pe la 6 dimineaţa. După 16 ore în autobuzul dinspre Costa Rica şi alte două în autogara Albrook din Panama City, aşteptînd să se facă zi şi sperînd că vom găsi un autobuz ieftin care să ne ducă aproape de hostel, sfîrşim toţi patru într-un taxi decorat cu pene portocalii ca de cabaret şi dotat cu un şofer care habar nu are la ce se înhamă cînd acceptă să ne ducă la destinaţie pentru doar 3,5 dolari.

accommodation-nicaragua

 

Să nu iei numele Lonely Planet în deşert, dar nici să nu te încrezi orbeşte în ce scrie! Diferenţa uneori imensă între preţurile din ghid şi cele de la faţa locului e de acceptat, oricum preţurile se modifică pînă ce se tipăreşte cartea, dar cînd e vorba de adrese, nu prea ar avea voie să greşească. Ediţia Lonely Planet Panama pe care o avem noi nu este cea mai recentă, iar Mamallena apare trecut la budget (cele mai ieftine opţiuni de cazare) în zona El Cangrejo & Bella Vista, pe Calle Maria Icaza. În ultima ediţie din Lonely Planet Central America, Mamallena apare ca top pick (alegerea lor nr. 1) în zona La Exposición & Bella Vista. De fapt, Hostel Mamallena se află în cartierul Perejil (adică „pătrunjel”, frumos nume, sperăm să avem o şedere… gustoasă în Panama, doar că numele ăsta nu apare deloc în ecuaţia Lonely Planet) . Mult prea tîrziu am aflat că hostelul ăsta ieftin şi cu good vibes fost odată pe strada Maria Icaza, dar l-au mutat în 2008 şi de-atunci nimeni nu s-a învrednicit să modifice şi-n ghid. Zona în mare e aceeaşi, dar doar în mare. În mic, înseamnă o ameţeală cu taxiul de vreo jumătate de oră pe străduţe întortocheate, nu toate cu plăcuţă cu nume, condimentată cu încercările taximetristului de a suna la hostel şi cu bănuiala noastră că, de fapt, nici nu apela, că doar ştiam că au recepţie 24 de ore din 24 şi doar anunţasem că sosim cu noaptea-n cap.
Rotunjim pînă la 5 dolari şi ne vedem cu sacii jos din căruţă, adică taman în faţa hostelului. Cartier de case, fără vreun magazinaş sau vreo terasă-cafenea la orizont, ceea ce e bine să aibă aproape călătorul, mai ales călătorul cu bani puţini.

mamallena-hammocks

Călători odihnindu-se după 960 de minute petrecute în autocar

În Panama City, ai două opţiuni mari cînd alegi cazare: fie Casco Viejo, adică zona veche, parţial refăcută, de unde am ales iniţial Luna’s Castle Hostel – toate locurile rezervate şi veţi înţelege de ce imediat ce-l vedeţi chiar şi din stradă – fie zona aleasă de noi, El Cangrejo / Bella Vista / Perejil, situată între oraşul vechi şi zgîrie-nori. Ca orice în Panama City, şi zonele de hosteluri de schimbă cu o rapiditate extraordinară. Dacă acum  patru-cinci ani ai fi pariat fără să clipeşti pe zona cu Mamallena, azi Casco Viejo (oraşul vechi) este pe jumătate restaurat şi peste doi-trei ani va fi o mică bijuterie perfectă plină de terase şi hoteluri de lux.

 

casco-viejo-panama-city

Panama City, Casco Viejo restaurat

În partea cealaltă a golfului, spre coloşii pînă la nori, cartierele au cafenele, vile de cinci stele, săli de sport, totul la cinci paşi de faleza atît de animată seara, aşa că au început şi aici să apară hosteluri. Am auzit trei tipe lăudînd Los Mostros (Calle 54 Este), aşa că notaţi şi nu uitaţi, dacă mergeţi în Panama City.

panama-city-skyscrapers

Panama City, oraşul nou

 

Mamallena are farmecul lui. Saltele mai comode decît aici găseşti cu greu la hostel, ba chiar la hotel. Cafeaua are gust de cafea, e made in Panama, cafea Duran mereu caldă, care înţeleg repede că are gust mai ales pentru că este preparată la filtru, de nelocalnici. (În America Centrală se cultivă cafea din cele mai bune, se exportă într-o veselie, dar se prepară jalnic. Hai să detaliem în altă poveste, că merită!) Clătitele ţopăie vesele în tigaie încă de la 5 dimineaţa, cînd Augustine, omul cel mai fresh din lume la orice oră din noapte, se asigură că totul e în ordine la hostel, că Choco, angajatul blănos şi patruped cu cont de Facebook (!!) nu roade nicio uşă şi niciun papuc, dar mai ales că s-au trezit toţi călătorii care pleacă la ora 5 spre Columbia sau spre insulele Kuna Yala, cu unul dintre şoferii agenţiei de voiaj cu care colaborează hostelul.
Învîrţi clătita, pui suc de arţar deasupra, tai şi două patacones consistente (o specie de banane bogate în amidon care în alte ţări din America Centrală se cheamă plátanos, dar atenţie, „plátano” se cheamă în Mexic banana clasică, ce se vinde şi la noi, iar în Argentina „plátano” denumeşte arborele care face banane, bananierul. Na de vezi diferenţă de termeni! Cel mai bine învăţaţi diferenţele călătorind în zonă, ceea ce ne mai urăm şi nouă!). Iei micul dejun pe terasă, mai arunci un ochi pe comment-urile amicilor la ultimele poze din vacanţă, le urezi alor tăi din România „noapte bună” pe skype, la tine este deja dimineaţă. Răsfoieşti unul dintre dosarele ultra-hiper-mega-utile cu informaţii despre Panama pe care le pune la dispoziţie hostelul. Sau o întrebi despre Panama City pe Marialina, că tot nu ştiai cum să intri în vorbă cu ea şi ai fi vrut mai mult decît un zîmbet de dincolo de tejgheaua de la recepţie!

mamallena-hostel_facebook

Sursa: Facebook, martie 2013

 

Curtea cu hamace şi mese de lemn se umple mai ales seara de oaspeţii din camerele duble de la parter, de obicei mai în vîrstă, cît am stat noi numai motociclişti nemţi cu damele la subraţ şi veşnice sticle de bere golite una după alta. Astfel împărţit, Mamallena este chiar pentru toate vîrstele şi pare mereu plin. Nu e rară imaginea unei americance sau canadience dînd meditaţii de engleză prin skype, ca să-şi sponsporizeze turul lumii în anul sabatic.
Pînă şi canapelele din hol sunt uneori ocupate peste noapte, mai ales de turiştii care pleacă a doua zi cu noaptea-n cap cu una dintre camionetele agenţiei de voiaj soră cu hostelul, Panama Travel Unlimited.
Dormitoarele au cîte opt paturi. Cum am stat la Mamallena în două rînduri, am încercat două dormitoare, ambele cu aceeaşi problemă imensă: cel puţin unul dintre paturi este la Polul Nord!! Într-o cameră mică, destul de îngrămădită, aparatul de aer condiţionat suflă ca un crivăţ în ceafa cuiva. Se porneşte şi se opreşte doar de la recepţie, pornirea e garantată, oprirea se poate negocia doar teoretic. Decît să moară şapte de cald, mai bine moare unul de frig, cam ăsta e principiul. Dacă nu te duci să ceri o pătură înainte să se termine rezerva, atunci chiar eşti mort sau destinat congelării! Sau prevezi o bandă de scotch pentru situaţii extreme şi lipeşti o carte sau o revistă peste gura balaurului de la Pol! (cereţi scotch şi o revistă la recepţie şi explicaţi că vreţi să o lipiţi peste aparatul de aer condiţionat, poate li se face milăăăă!)

Ce-i lipseşte ca să fie un hostel aproape perfect? Apa caldă! Dacă rămîi doar o zi, poate nu ţi se pare grav, dar în vreo trei înainte de Kuna Yala (= insuliţe isolate, unde apa la robinet/duş nu este doar rece, dar şi sărată) şi altă zi după Kuna Yala, pletele tale ar aprecia măcar un strop de apă călîie. Într-o ţară cu atît de mult soare, ideea unui sistem de butoaie cu apă încălzite peste zi pare atît de la îndemînă! Dar nu, e mai simplu să copieze de pe net cîteva reguli de bună purtare la hostel şi să le tipărească în broşura cu informaţii despre Mamallena şi Panama, printre care şi regula de bun-simţ de a face duş zilnic, excepţia fiind doar România, unde e frig de trosnesc pietrele şi apa caldă e un vis. Ha! Aşa scrie, negru pe alb, în broşura, altfel foarte utilă, pe care ţi-o pune hostelul la dispoziţie. Mamallena, ţi-a căzut o stea în ochii mei! Tocmai voi cu glume din astea, voi, cu apă rece la duş?! Explore the Carpathian garden şi apoi mai vorbim!

Adresa: Calle Primera, Perejil, Panama City, Panama
Preţuri 2013: 13 USD/pers. în cameră de opt; 33 USD/camera dublă
Incluse: internet, wi-fi, cafea şi ceai, clătite (do-it-yourself) pînă pe la 11.00, bucătărie pentru dezmăţuri culinare ieftine şi personale, frigider mare, maşini de spălat cu monede, grădină cu hamace, duşuri comune – doar apă rece.
Transport de la/spre aeroport: 25 USD / 1-4 persoane, cam 30 min.
Rezervare: direct pe e-mail fără plata înainte sau prin Hostelworld.com
Contact: [email protected], telefon: (507) 6676 6163
Site: http://www.mamallena.com/
Facebook: Hostel Mamallena

Comments are closed.

Plaja ta, ţestoasa ta, paradisul tău

Surfing Turtle Lodge, Poneloya, Nicaragua Cînd zici Nicaragua, te gîndeşti rapid la plajă, soare, mare? Nici noi nu ne...

Citeste mai mult

Muzici, pinguini şi Meg Ryan

Cu metroul în Mexico City II Încă o cauţi pe Meg Ryan? Urcă, e la staţia următoare! Mexicul din...

Citeste mai mult

Mercat Dominical de Sant Antoni

Duminică dimineaţa, la Barcelona cultura iese în stradă Barcelona mea din 1999 era, mai întîi de toate, catalană. Era...

Citeste mai mult

Cu Dimas, pe plajă la Salamansa

Din Capul Verde, spre lume Nu are mai mult de zece ani. Intră imediat în vorbă cu noi. Vorbeşte...

Citeste mai mult

Garibaldi, plantele medicinale şi Meg Ryan

Cu metroul în Mexico City I 13 linii, 215 staţii, expoziţii, planete, ruine, simbol, metis, vînzător ambulant, ‘solo por...

Citeste mai mult