Plaja ta, ţestoasa ta, paradisul tău

31/08/2013

Surfing Turtle Lodge, Poneloya, Nicaragua

Cînd zici Nicaragua, te gîndeşti rapid la plajă, soare, mare? Nici noi nu ne gîndeam înainte de ianuarie 2013, cînd am ajuns în oraşul León. Dar León nu e la mare, veţi zice. Aha, dacă tot aţi deschis harta, tot pe google maps, puţin la vest de oraş, la Pacific, veţi găsi Isla Los Brasiles. Mică, sălbatică, paradisul ţestoaselor, kilometri de nisip negru şi valuri perfecte pentru surf, totul la 20 km de León, unul dintre cele mai spectaculoase şi mai cosmopolite oraşe din Nicaragua.

Dacă visezi la cabane cu vedere la valurile Pacificului, la terase mirosind a peşte fript şi la sporturi nautice cot la cot cu localnicii în weekend, atunci la ieşirea din León, cum te duce şoseaua spre mare, faci stînga, ca să ajungi la plajele Las Peñitas sau, pentru diversitate, la Reserva Natural Isla Juan Venado. Dacă visezi la o plajă infinită, doar tu cu valurile sau cu placa de surf sau cu o bere-n mînă într-un hamac sau tu cu gîndurile tale şi trei ţestoase vesele care să ţi le asculte, atunci faci dreapta, spre Poneloya şi nu te opreşti pînă ce nu dai de barul lui Chepe. De-aici e simplu, el ştie tot, cheamă barca şi treci apa, apoi barcagiul cheamă căruţaşul care-ţi ia bagajul sau te ia şi pe tine cu totul şi te duce direct la Surfing Turtle Lodge. Dacă n-ai maşină şi nici chef de rătăcit prin León în căutarea autobuzului spre Poneloya (se ia de la El Mercadito de Sutiaba), poate ai norocul nostru: stai la Bigfoot Hostel în León şi alegi dintre multele opţiuni de excursii în jur tocmai pe cea spre Isla Los Brasiles. Pentru 96 cordobas (4 dolari), shuttle-ul hostelului te duce şi te aduce în aceeaşi zi sau cînd pofteşti să te întorci. Dacă n-ai program fix, să nu fii surprins dacă ai să pofteşti să rămîi cîteva zile pe insuliţă, n-ai fi primul!

nicaragua-beach

Shuttle-ul este, de fapt, o furgonetă veche, cu banchetele din spate cam ciuruite, cu sigla Bigfoot pe o pancartă din tablă ruginită nerefăcută vreodată şi cam fluturîndă, dar hei, ăsta e drumul spre paradisul tău de-o zi! În plus, ar fi păcat să pierzi vremea cu critica, ai rata ditamai minunea de peisaj: cordiliera Los Maribios, pantele vulcanilor – unii încă activi şi vizitabili, căţărabili, lunecabili (e timpul să afli despre volcano boarding şi din nou te trimitem la Bigfoot Hostel).
Furgoeta ne lasă lîngă barul lui Chepe, de unde ni se pare că apa nu e nici prea lată, nici prea adîncă să o trecem pe jos. Aproape de mal, o familie la scăldat în haine de toată ziua, ceva mai departe un cal îşi poartă călăreţul de pe un mal pe celălalt… Alege barca, se pare că pe fundul apei sunt nişte creaturi mici şi lipicioase care de-abia aşteaptă să simtă talpă fragedă la orizont! Dacă te duci singur, nu uita să plăteşti barcagiul, face 20 de cordobas, altfel suma e inclusă în cei 4 dolari plătiţi la hostel. Inclus este şi transportul tău sau al bagajelor tale pînă la hostelul de pe insulă, dar pe noi nimeni nu ne convinge să urcăm în loc să mergem pînă acolo pe jos, de-a lungul valurilor, pe o plajă lată, plină de scoici şi melci mici, pe care îi vezi doar cînd îi dezgoleşte apa Pacificului.

poneloya-beach-nicaragua

Odată trecut dincolo, pe insulă, mare atenţie să nu deranjezi ţestoasele! Locurile amenajate pentru ouă sunt bine marcate, iar pe marile centenare sigur n-ai să le ratezi, dacă ai norocul să întîlneşti una venită să-şi depună ouăle pe ţărm. Cu o seară înainte, venise o generoasă care a lăsat o sută de ouă. De ce se chinuie băieţii de la hostel să strîngă ouăle şi să le păzească pînă ies puii? Dacă citiţi meniul cîtorva restaurante sau terase din zonă şi nu numai, aveţi răspunsul la întrebare. Dacă aţi visat să trimiteţi în mare pui de ţestoasă de-o zi, aici e locul de realizat visul!

turtles-nicaragua

Dar Surfing Turtle Lodge nu este doar pentru iubitorii de ţestoase, aşa cum nu este doar pentru iubitorii de surf sau începătorii veniţi să ia lecţii la Pacific. Vin amatorii de yoga, de volei pe plajă, de plimbat fără ţel, de savurat un cocktail în hamac, de dormit pe plajă sau în bungalouri cu ferestre imense, de admirat răsărituri şi apusuri ca-n cărţile poştale.

Dependenţii de internet şi wireless au mari şanse să se vindece: telefoanele mobile funcţionează, dar generatorul de curent electric şi panourile solare produc pentru alte priorităţi. Fie aştepţi ora 5 seara ca să pornească internetul şi curentul electric, fie pleci la căutat ţestoase sau vînat valuri. Noaptea organizează uneori nighttime turtle walks, în căutarea ţestoaselor venite să depună ouă, organizează şi petreceri pe nisip, concerte live… Ba poţi chiar să da nas în nas cu o iguană sau cu un iepure! Dar neinvitaţi vin doar ţînţarii, aşa că, pe lîngă lanternă, crema contra bîzîitorilor e obligatorie.

accommodation-nicaragua

Te poate surprinde să auzi spaniolă cu accent de Brazilia. Şi nu are legătură cu numele insulei, ci cu naţionalitatea proprietarilor hostelului. Pentru mine, Brazilia rimează cu plajele, aşa că mă minunez puţin că un brazilian a căutat în Nicaragua tocmai o plajă. Împreună cu nişte canadieni, au ales să strîngă bani ca să cumpere ouă de ţestoase nu ca să facă din ele omletă, ci… pui! Gurile cîrcotaşe spun că nu e bine că vin străinii să le exploateze bogăţiile naturale, dar pentru mine cazul lor este pe lista exemplelor reuşite de „exploatare” a potenţialului turistic al unei ţări de către străinii deveniţi gazde (un alt exemplu care-mi vine în minte este al gazdelor noastre din Capul Verde, va veni şi povestea lor, stay tuned!). Mai mult, ceea ce ţi se va servi la micul dejun sau la prînz a fost cumpărat de la producătorii din zonă. Ai refuza un ceviche peruan din peşte sau unul cu fructe de mare doar dacă ţi s-ar părea că 170-180 de cordobas ( 7-8 dolari) e un preţ cam piperat şi-atunci ai alege un sandvici cu ou (sub 3 euro) încălzit de nişte gallo pinto – orez amestecat cu fasole, foarte tipic în Nicaragua sau, şi mai bine, de nişte banane prăjite, nu din cele dulci, care se găsesc peste tot la noi, ci plátanos sau patacones, cum le zic localnicii bananelor acelora mai consistente, mai mult legume decît fructe, de obicei garnitură la carne.

Drumul spre barcă pare lung cît o zi de post, te-ai uita în urmă dar ţi-e teamă că n-ai rezista să nu te întorci ca să rămîi o noapte, două, o lună. Pînă la urmă, n-ai luat niciodată lecţii de surf, nu? Şi nici de yoga poate nu te-ai apucat. Iar munca de voluntar la ferma de ţestoase sună perfect!

Adresa: Isla Los Brasiles, Poneloya, Nicaragua
Cum ajungeţi: de la Bigfoot Hostel León, cu shuttle + barcă + şareta sau pe jos pe plajă, 4 dolari / pers. Sau cu autobuzul din El Mercadito de Sutiaba din León pînă în Poneloya (0,5 USD), apoi de la barul lui Chepe cu barca (puţin sub 1 USD), apoi pe jos sau cu şareta pînă la hostel.
Preţuri cazare: 5 USD la cort, 12 USD locul în dormitor comun, 35 USD camera dublă, 50 USD bungalou (preţuri 2013)

Contact: [email protected], telefon: (505) 8640 0644
Site: http://www.surfingturtlelodge.com/

Comments are closed.

Plaja ta, ţestoasa ta, paradisul tău

Surfing Turtle Lodge, Poneloya, Nicaragua Cînd zici Nicaragua, te gîndeşti rapid la plajă, soare, mare? Nici noi nu ne...

Citeste mai mult

Muzici, pinguini şi Meg Ryan

Cu metroul în Mexico City II Încă o cauţi pe Meg Ryan? Urcă, e la staţia următoare! Mexicul din...

Citeste mai mult

Mercat Dominical de Sant Antoni

Duminică dimineaţa, la Barcelona cultura iese în stradă Barcelona mea din 1999 era, mai întîi de toate, catalană. Era...

Citeste mai mult

Cu Dimas, pe plajă la Salamansa

Din Capul Verde, spre lume Nu are mai mult de zece ani. Intră imediat în vorbă cu noi. Vorbeşte...

Citeste mai mult

Garibaldi, plantele medicinale şi Meg Ryan

Cu metroul în Mexico City I 13 linii, 215 staţii, expoziţii, planete, ruine, simbol, metis, vînzător ambulant, ‘solo por...

Citeste mai mult